Předkupní právo

05.08.2013 15:26

Jedná se o právo řešené v občanském zákoníku (z.č. 40/1964 Sb.) v oddíle vedlejších ujednání při kupní smlouvě (§602 - §606). Lze jej charakterizovat jako závazkový právní vztah, jehož subjektem je oprávněný a povinný. Obsahem vztahu je právo oprávněného, aby mu povinný nabídl určitý předmět ke koupi (v našem případě nemovitost), bude-li jej chtít zcizit. Účelem předkupního práva je zajištění přednostního postavení oprávněného pro nabytí předmětu předkupního práva.

Předkupní právo lze podle účinků rozlišovat na tzv. osobní a věcné. Rozdíl mezi nimi je především v tom, že u osobního předkupního práva jsou zavázáni a oprávnění pouze účastníci smlouvy kdežto u věcného předkupního práva (které je nutné uzavřít písemně a nabývá se vkladem do KN) je jím vázán i právní nástupce současného vlastníka .

Předkupní právo můze vzniknout zejména:

  • na základě smlouvy
  • ze zákona

Smlouva o zřízení předkupního práva bývá nejčastěji součástí jiné smlouvy (kupní, ale i darovací, nájemní aj.). Ze zákona vzniká předkupní právo v různých zákonem stanovených situacích. Nejčastějším takovým zákonným předkupním právem je právo podílových spoluvlastníků (§140 obč.z.).

Obsahem právního vztahu je především povinnost nabídnout předmět (nemovitost) ke koupi a právo tento předmět (nemovitost) koupit. V situaci, kdy povinný neučiní nabídku oprávněnému, porušuje svoji povinnost, s čímž souvisejí příslušné právní následky uvedené v §603:

  1. právo domáhat se na nabyvateli, aby věc nabídl oprávněnému ke koupi
  2. předkupní právo zůstane zachováno vůči nabyvateli

Dalším obecným následkem porušení předkupního práva je odpovědnost za škodu, která vznikla v příčinné souvislosti s protiprávním úkonem.

V katastru nemovitostí se v souvislosti s předkupním právem evidují:

  • údaje o zatížené nemovitosti
  • údaje o oprávněném z předkupního práva
  • údaje o vlastníku zatížené nemovitosti, jednotky
  • doba, na kterou bylo právo sjednáno
  • listina, která byla podkladem pro zápis do KN

Předkupní právo je vyznačeno v části C listu vlastnictví

 
Zpět